Heimskringla er en samling av sagar som omhandler de norske konger. De ble skrevet på 1200-tallet, av en mann ved navn Snorre Sturlason. Han var en islandsk dikter og høvding, som ble født i 1179.Han kom fra en kongeslekt, og vokste opp på gårde Odde (et kultursentrum). Han var opphengt i rikdom og makt, og arbeidet seg opp til å bli landets Islands rikeste og mektgste mann i sin tid.
Han brukte mye tid på å reise rundt i Norge, og man regner med at det er derfor han har utøvet så mye informasjon om de norske kongene.
Sagaene starter med en beskrivelse av verden og dens opprinnelse. Heimskringla har vært et populært kallenavn, ettersom det betyr "den runde jordskiva", som er jordens omkrets. Sagaene har betydd mye for den norske nasjonalfølelsen, og har sådeles bridratt til å forene Norge til en nasjon.
Heimskringla består av historier om flere ulike konger, fra Halvdan Svarte og Harald Hårfagre tidlig på 900-tallet, til den siste i Hårfagre-ætten, Magnus Erlingsson. De mest omtalte sogane er soga om Olav Tryggvason og Olav den Helliges soga, som utgjør over halvparten av samlinga.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar